Põhja-Euroopa lennuliiklusteenuse pakkujad moodustasid uue ametliku liidu

20.juulil 2012 moodustasid üheksa Põhja-Euroopa lennuliiklusteenuse pakkujat ametliku liidu, eesmärgiga parandada lennuliikluse efektiivsust ning vähendada selle kulusid ja keskkonnamõjusid.

Uus liit nimega Borealis Alliance sõlmiti Taani, Eesti, Soome, Islandi, Iirimaa, Läti, Norra, Rootsi ja Inglismaa lennuliiklusteenuse pakkujate vahel, kes osutavad Põhja-Euroopa õhuruumis lennuliiklusteenust ühtekokku 12,5 miljonil ruutkilomeetril ning 3,5 miljonile lennule aastas. Üheskoos moodustavad liidu liikmed Euroopa peamise transatlantilise värava.

Borealis Alliance on unikaalne ettevõtmine, mis võimaldab ühiseid algatusi muutmaks lennuliiklust efektiivsemaks, vähendamaks selle mõjusid keskkonnale üle kogu piirkonna korraga ning ühtlustades teenuse hindu ja operatsioonilist/tehnilist infrastruktuuri.

Borealis Alliance keskendub liikmete vahelisele strateegilisele ärilisele koostööle, olles orienteeritud mastaabisäästule ning projektidele, mida saab ärilistel alustel teostada, täiendades nõnda Põhja-Euroopa Funktsionaalsete Õhuruumiblokkide (FAB-ide) tööd, ilma vajaduseta reguleerija või riigi osaluse järele.

Ühises avalduses teatasid üheksa lennuliiklusteenuse osutaja tegevjuhti: “Meil on rõõm moodustada Borealis Alliance, mis on siduvaks kokkuleppeks, et pakkuda sellist tõhusust, mida me üksinda tegutsedes ei suudaks ning läbi mille saame jagada kõigi meie liikmete kogemusi”.

“Seisame silmitsi ühise väljakutsega parandada oma klientidele osutatava teenuse kvaliteeti, kehtestada kõrgemaid standardeid infrastruktuuridele ning lõppkokkvõttes teha kõik meie võimuses oleva, et kindlustada parim hinna ja kvaliteedi suhe. See aitab omakorda täide viia Single European Sky ATM Research[1] projekti, mis on osa Single European Sky (SES) [2]programmist.”

“Borealis Alliance nõuab tõsist tööd ja pühendumist ning avatud ja usaldavat suhet kõikide meie liikmete vahel. Selle edu sõltub meie võimest siduda ühiseid tegevusi iga liikme oma äristrateegiate ja plaanidega – jagada oma partneritega kontrolli ühistegevuste üle”.

Liidu tegevjuhiks on määratud Lance Stuart Inglismaalt NATS-ist. Borealis Alliance’I juhatuse esimees Knut Skaar, Norra Avinorist, sõnas: “Lance’il on tugev lennuliiklusteenuse taust ning laiaulatuslik rahvusvaheline kogemus. Ma olen veendunud, et tema on see õige inimene juhtimaks Borealis Alliance’i ees ootavatel väljakutseid ning põnevust täis aastatel”.

Käesoleva suve jooksul värvatakse Borealis Alliance juhtkond ning liit tegutseb esialgsel katsetusperioodil 2013 aasta lõpuni.

Lance Stuart lisas omaltpoolt: “Olen väga põnevil võimalusest juhtida seda unikaalset liitu. Lennunduses on hetkel tõeliselt väljakutseid esitav ajajärk ning kunagi varem pole lennuliiklusteeninduste jaoks olnud nii oluline anda endast kõik, et pakkuda oma klientidele parimat teenust. Ma tõesti usun, et Borealis Alliance’l, mis põhineb ettevõtetevahelisel koostööl, on potentsiaali pakkuda meie klientidele ja liikmetele reaalset kasu”.

Lance Stuart


[1] Euroopa Lennuliikluse korraldamise moderniseerimise programm

[2] Ühtne Euroopa Taevas